ΔΙΑΒΑΣΤΕ στην

ιστοσελίδα μας

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ:Άδειες για προσωπικούς λόγους

Το θέμα των αδειών είναι θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τους εκπαιδευτικούς, καθώς επηρεάζει το εργασιακό καθεστώς τους όσον αφορά στο χρόνο αξιολόγησής τους, το σύνολο των ετών υπηρεσίας τους και τα συντάξιμά τους χρόνια. 

Οι άδειες που παραχωρούνται στους μόνιμους εκπαιδευτικούς μπορεί να είναι μεγάλης διάρκειας, για εκπαιδευτικούς ή για προσωπικούς/οικογενειακούς λόγους καθώς και για λόγους δημοσίου συμφέροντος.  Οι μικρής διάρκειας άδειες παραχωρούνται είτε για προσωπικούς/οικογενειακούς λόγους είτε για ασθένεια ή για λόγους μητρότητας.

 

Άδειες απουσίας μικρής διάρκειας για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους

Με βάση σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και σύμφωνα με τους περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμούς του 1993 (ΚΔΠ307/93) σε μόνιμους εκπαιδευτικούς παραχωρείται άδεια απουσίας με απολαβές μέχρι 12 εργάσιμες μέρες κάθε σχολικό έτος, μόνο για σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους που εγκρίνονται από την Αρμόδια Αρχή. 

Η άδεια απουσίας εγκρίνεται από το Διευθυντή του οικείου Τμήματος Εκπαίδευσης ή από εξουσιοδοτημένο από αυτόν λειτουργό, μετά από αίτηση του εκπαιδευτικού.  Ο διευθυντής του σχολείου δικαιούται να παραχωρεί άδεια απουσίας μιας ημέρας, μετά από αίτηση του εκπαιδευτικού, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά τις δύο ημέρες για κάθε σχολικό έτος.

  

Άδεια απουσίας με απολαβές παραχωρείται:

- Για συνοδεία μέλους της οικογένειας του εκπαιδευτικού για λόγους υγείας είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό εφόσον η αίτηση συνοδεύεται απαραίτητα από σχετική ιατρική βεβαίωση.

- Για συνοδεία τέκνων στο εξωτερικό για σκοπούς σπουδών

- Μέχρι 3 ή 5 εργάσιμες μέρες (σε περιπτώσεις μακρινών χωρών) για να μπορέσει να παραστεί ο εκπαιδευτικός στην τελετή αποφοίτησης παιδιού του ή του ιδίου από το πανεπιστήμιο, τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές.

- Μέχρι 3 εργάσιμες ημέρες για τέλεση γάμου, εφόσον η αίτηση συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο του γαμήλιου προσκλητηρίου.

- Για μετάβαση στο εξωτερικό για ιατρικές εξετάσεις, εφόσον η αίτηση συνοδεύεται απαραίτητα από σχετική ιατρική βεβαίωση ή αν τα ιατρικά πιστοποιητικά από το εξωτερικό προσκομιστούν κατά την επιστροφή.

- Μέχρι 3 εργάσιμες ημέρες για συμμετοχή σε πανεπιστημιακές εξετάσεις στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, για απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ή τίτλου.

- Για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια/συνέδρια στην Κύπρο ή το εξωτερικό, εφόσον η αίτηση συνοδεύεται από σχετική σύσταση του αρμόδιου κυβερνητικού φορέα, π.χ. Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Κ.Ο.Τ. κλπ.  Σε άλλες περιπτώσεις η αρμόδια αρχή αφού αξιολογήσει την ποιότητα του συνεδρίου/σεμιναρίου, μπορεί να παραχωρήσει στον ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό άδεια με απολαβές, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενημερώσει με την επιστροφή του τους συναδέλφους του για τα πορίσματα του συνεδρίου που παρακολούθησε.

- Για συμμετοχή σε καλλιτεχνικές, πνευματικές και άλλες εκδηλώσεις όταν είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ή όταν πρόκειται για μεγάλης σημασίας εκδηλώσεις με συμμετοχή 4 τουλάχιστο χωρών.

- Για συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις στην Κύπρο ή στο εξωτερικό παραχωρείται σε αθλητές, προπονητές, διαιτητές  και εφόρους, που συνοδεύουν ομάδες σε επίσημους διεθνείς αγώνες, εφόσον δε δέχονται αμοιβή από τους διοργανωτές. Σε αντίθετη περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για παραχώρηση άδειας για ιδιωτική μερική απασχόληση ώστε να εξασφαλίσουν τη σχετική έγκριση.

Νοείται ότι

σε καμία περίπτωση δεν παραχωρείται σε μόνιμο εκπαιδευτικό άδεια απουσίας με απολαβές πέραν των 12 ημερών.

Σημειώνεται ότι

σε περίπτωση που εκπαιδευτικός εξασφαλίσει άδεια απουσίας χωρίς απολαβές, ο χρόνος της άδειας αφαιρείται από τη συνολική υπηρεσία του για σκοπούς σύνταξης ή ακόμα και για σκοπούς της πρώτης του αξιολόγησης, η οποία δίδεται στο τέλος του δωδέκατου χρόνου της υπηρεσίας του.

Επιπλέον,

για σκοπούς μισθοδοσίας, σε περίπτωση άδειας απουσίας χωρίς απολαβές, όταν στην άδεια που παραχωρείται μεσολαβεί και Σαββατοκύριακο (π.χ. από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων) τότε αποκόπτεται μισθός τεσσάρων ημερών, δηλαδή συμπεριλαμβάνεται και το Σαββατοκύριακο.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ &

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 6 συνέδρια για το 10ημερο Εκπαιδευτικού 2017 της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη ΛΕΜΕΣΟ.


♦ 5 ΣΥΝΕΔΡΙΑ από ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στην Λάρνακα


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 30 Μαρτίου 2017, ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 στη Λεμεσό


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: 7 συνέδρια για το 10ημερο Εκπαιδευτικού 2016 της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στη ΛΕΜΕΣΟ.


♦ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ: Συνέδριο με θέμα "ΤΑΞΗ ή... ΕΚΤΙΝΑΞΗ;"στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ στις 27 ΦεβρουαρίουΠνευματικά Δικαιώματα @ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ 2003.

Όλα τα ενυπόγραφα κείμενα αποδίδουν τις απόψεις των συγγραφέων και δεν εκφράζουν απαραίτητα απόψεις που απηχούν αναγκαστικά τις θέσεις της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

  • Όροι Χρήσης-Σύνδεσμοι με άλλους διαδικτυακούς τόπους